22e Ronde fan Fryslân

 

 

Deze is verreden op zaterdag 20 juni en door mij als een goed alternatief aangemerkt voor de klassieker “de 24e Hel van Wageningen”. Op het moment van mijn aanmelding hiervoor  bleek dat het maximum aantal deelnemers van 6000 al was bereikt. In Wageningen hebben wel een aantal Pedaalridders meegefietst waaronder onze wegkapitein van de dinsdagavond.

Startplaatsen voor de ronde fan Fryslân waren Wirdum, Wijnjeterp en Franeker. Afstanden 60 en 110km.

De 60 km ging door de Bildthoek ten westen van Leeuwarden.

Ik koos voor de 110 km.

Zaterdagmorgen de 22e juni reed ik tegen de klok van acht uur met de fiets achter op de auto de Oosterboer uit. Het is dan 12 graden, zwaar bewolkt en een stevige noordwestenwind. De weersvoorspellingen waren in de loop van de dag afnemende buienkans en kans op zon.

Daar bleek onderweg naar Wirdum nog weinig van. Tussen Steenwijk en Wolvega al een fikse regenbui met onweer en windstoten. In Wirdum aangekomen is het gelukkig droog en om goed negen uur verliet ik Wirdum in zuidelijke richting met de wind in de rug naar Grou. Het was even wennen aan de pijlen, gewend als ik ben om die aan palen of aan bomen aan te treffen. Toerclub Frisia koos namelijk voor witte pijlen op het wegdek. Voor asfaltvreters natuurlijk een uitkomst maar voor mensen zoals ik die ook nog wel eens om zich heen kijken, natuurlijk een grote kans om een keer een pijl te missen en dan de fout in te gaan. Na Grou, in het hart van Fryslân, kreeg ik gezelschap van een groepje van 3 man die deze ronde al vaker gereden hadden. Bij de oversteek van de A7 verlaten we het open landschap en fietsen we over mooie landelijke weggetjes van de Stellingwerven.   

Voor Makkinga, midden in de landerijen aan een fietspad is een controle/verzorgingspost. De banaan en de mueslireep vallen er goed in. Het is dan zonnig. Bij Donkerbroek, bekend van onze eigen 2 provinciëntocht, begint het te regenen en dat blijft zo tot Wijnjeterp. Daar staat de koffie en appelgebak klaar. Mijn 3 reisgenoten nemen afscheid want zij waren hier gestart. De route gaat vervolgens richting Drachten, Opeinde en Nijega richting Garyp. Vanaf hier over Wartena, Wergea en Swichum terug naar Wirdum. Dit laatste deel van tocht wind tegen. Gelukkig is het dan droog met een waterig zonnetje. Rond de klok van twee uur weer terug in Wirdum. Een mooie tocht door totaal verschillende landschappen. In totaal waren er 160 deelnemers. Dat vond de organisatie nog  redelijk.

 

Gerben Brinksma