Bert's Bike Shoptocht 21 mei 2011

 

(De foto's van deze tocht staan in het fotoalbum.)

Een strak blauwe lucht, zonnig, een temperatuur van 16 a 17 graden en een zwakke zuidwestenwind. Perfect fietsweer. Tegen kwart voor negen verzamelen zich 14 enthousiaste leden van de Meppeler fietstoerclub “De Pedaalridders” bij de clubsponsor aan het Oosteinde te Meppel voor de jaarlijkse Bert’s Bike Shoptocht.

Hans van Dam heeft de route uitgestippeld en voorgereden. Hij gaat mee in de volgauto. Die is beschikbaar gesteld door Renault-garage Matter op Blankenstein.

Uit de routebeschrijving is wel duidelijk dat we door zeer afwisselende landschappen gaan. Enerzijds door een open weidelandschap over de waterkerende dijken van het Meppeler Diep, Het Zwarte Water, de Kamperzeedijk en de oude Zuiderzeedijk tussen Kampen en Elburg. Daar tegenover staat de Veluwe met z’n bossen, heidevelden en rustieke doorkijkjes.

Na een kop koffie met koek te hebben genuttigd en voorzien van de nodige proviand wordt gestart voor de 150km lange tocht.

De route gaat via Baarlo naar Zwartsluis en dan met pont naar Genemuiden. Over de Kamperzeedijk naar Kampen, de IJsselbrug en via Noordeinde en Elburg naar ’t Harde. In Cafetaria Centrum laten we ons de koffie met appelgebak goed smaken. De teller staat dan op ca. 50 km. Als kruissnelheid wordt 28 km/uur aangehouden. Zo nu en dan fietsen de mensen op kop wel even harder. Eén vermanend woord is dan genoeg om ze tot de orde te roepen.

Na ’t Harde wordt de weg vervolgd over de bij velen wel bekende Knobbel. Die wordt zonder problemen genomen. De kuitspieren zijn namelijk al goed warm en iedereen heeft inmiddels de nodige kilometers in de benen. Via Nunspeet en Vierhouten is er na ca 85 km bij Partycentrum Schaveren in Emst een tweede stop. Hier is er gelegenheid om wat te eten en te drinken. Tot zover is de tocht voorspoedig verlopen.

Dit is het meest zuidelijke punt van de route. Vanaf hier gaat het weer in noordelijke richting.

Nog maar net weer op de fiets of er moet gewacht worden omdat er iemand lek rijdt. Voordat iedereen weer op de fiets zit, een tweede lekke band. Via de Dellen met z’n leuke stukjes vals plat en een paar klimmetjes gaat het richting Hattem. Vlak voor dit Hanzestadje moet voor tweede keer gestopt worden voor een lekke band. Nu moet ook de buitenband worden vervangen. Gelukkig heeft Hans er een in de auto liggen.

Hans waarschuwt om vlak voor Hattem op de Beatrixlaan in de afdaling de 4e weg links af te nemen. Niet dus. Een deel van groep rijdt de afslag voorbij. Dat betekent dus een extra klim. Na een korte stop bij de Katerveersluis over de dijk langs het Zwarte Water naar Hasselt en Zwartsluis.

De renners ruiken de stal en met de wind in de rug richting Meppel gaat het tempo toch omhoog. Tegen half vijf weer in Meppel. Op het terras van La Porte wordt nog even nagepraat over deze mooie tocht. Allen laten zich ondertussen de kop soep met stokbrood goed smaken.

Dan gaat een ieder voldaan huiswaarts.


Gerben en Annie Brinksma